Is een kozijn verrot? Dan denkt u waarschijnlijk: “Het hout is zó slecht, dat krijgen we nooit meer goed”

U ziet de bui al hangen: de aannemer moet de ruit eruit halen, het kozijn verwijderen, een nieuw kozijn op maat maken, de schilder moet het gronden en aflakken…

“Wat gaat dat allemaal kosten?”,vraagt u zich af. Maar wees gerust: zo’n grote ingreep is niet per se nodig. We kunnen kozijnen ook renoveren.

Vervangen is geen must

Waarom zou u een nieuw kozijn laten plaatsen wanneer slechts een onderdeel is aangetast? Het is jammer van het geld en van het materiaal. In 9 van de 10 gevallen kunnen we het beschadigde gedeelte vervangen of repareren.

Wist u dat het duurzaam herstellen van een houten kozijn inclusief het plaatsen van HR++- isolatieglas zelfs maar een fractie kost van het vernieuwen van een kozijn? Het nieuwe type glas levert ook nog eens een besparing op de stookkosten op én extra wooncomfort.

Wilt u houtrot écht te slim af zijn? In het onderhoudsplan checken we elk jaar de conditie van uw kozijnen. Want renoveren is beter dan vervangen, maar voorkómen is beter dan renoveren.

Meten = weten

Een houtconditiemeter geeft een beeld van de gebreken in de ondergrond. Wanneer de oorzaak van de schade helder is én verholpen, herstellen we het kozijn en zetten we het in de verf.

  1. Is de schade klein tot middelgroot? Dan gebruiken we een epoxy vulmiddel. Het nieuwe stuk kozijn krijgt dezelfde profilering als het bestaande houtwerk. De reparatie blijf elastisch en beweegt mee met de werking van het hout.
  2. Moet een kozijndeelvervangen worden? Dan vervangen we de grote aangetaste delen door nieuw hout. We gebruiken een bijpassende soort van dezelfde kwaliteit en met dezelfde eigenschappen.
  3. Is een raam of deur grotendeels aangetast? Dan is het vaak goedkoper om het helemaal te vervangen.
Renoveren is niet altijd de beste keuze

Soms valt er niets meer te redden, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Ook als een kozijn van binnen envan buiten verrot is, kan het goedkoper zijn om voor een volledig nieuw kozijn te kiezen.

Wijzigt de functie van een kozijn, bijvoorbeeld omdat u openslaande terrasdeuren wilt? Ook dan kan het zinnig zijn om voor een nieuw kozijn te kiezen.

“Maar wat is nu de beste oplossing voor mijnhuis?”

De beste oplossing is afhankelijk van de staat van uw kozijnen.

Hoe regelmatiger het onderhoud, hoe lager de kosten. Geen enkel kozijn gaat een leven lang mee, maar we kunnen de levensduur wel verlengen. Hoe eerder u ervoor kiest om uw kozijnen te laten checken en onderhouden, hoe langer u er plezier van heeft.

Wilt u weten wat voor u de goede keuze is? We komen graag bij u langs voor advies, bel of mail gerust voor een afspraak en meer info.